Traditionella högtidsdagar i Norden

Finland

I Finland firar man, precis som här hemma, midsommar med hissad flagga, blomsterkransar i håret och musik, dans och god mat. Någon gång under dagen tar man ett ångande bastubad för att rena kropp och själ. Liksom i Sverige är midsommardansen en av höjdpunkterna i Finland.

Självklart är Finlands självständighetsdag (6 december) en stor högtid för finländarna, som firar dagen till minne av landets frigörelse från Ryssland. Den finska nationalsången spelas överallt och man tänder traditionsenligt blåvita ljus och hissar den finska flaggan.

Island

På Island har man inte mindre än 13 jultomtar som man firar på olika sätt inför själva julafton. De har namn som “Dörrsmällaren”, “Fönsterkikaren” och “Ljustjuven”, vilka ger en bra bild av deras olika karaktärer. 13 dagar före jul kommer de ner från bergen, en i taget, för att efter jul försvinna tillbaka till bergen igen. Den sista tomten är borta lagom till 6 januari.

En annan stor högtid på Island kallas för Þorrablót, och är traditionellt sett en hednisk offerfest som infaller under månaden Þorra, vilket motsvarar februari månad i Sverige. Man festar, sjunger och äter särskilda maträtter förknippade med högtiden, som fermenterad haj, kokt fårhuvud, leverkorv och fårtestiklar.

Norge

17 maj, Norges nationaldag, firas med pompa och ståt i Norge och på många håll i Sverige. I Norge heter den Grundlovsdagen och är både en helgdag och en allmän flaggdag. Dagen firas oftast med parader och orkestrar som spelar på gator och torg, påhejade av vuxna och barn iklädda folkdräkt och viftandes med norska flaggor.

En annan viktig och allmän flaggdag i Norge infaller den 7 juni, då norrmännen firar unionsupplösningsdagen mellan Norge och Sverige. Den svensk-norska unionen varade mellan 1814 och 1905. Det krävdes dock en folkomröstning framtvingad av Sveriges riksdag innan unionsupplösningen kunde godkännas.

Danmark

I Danmark firar man, precis som i Sverige, arbetarrörelsens internationella högtidsdag den 1 maj, med den stora skillnaden att detta inte är en officiell helgdag i Danmark.

En annan viktig dag i Danmark, som trots sin bakgrund inte heller är en officiell helgdag, är Grundlovsdagen som infaller den 5 juni. Även om denna dag inte räknas som helgdag är många butiker stängda och majoriteten av danskarna arbetar halvdag.

Den 23 juni varje år firas Sankt Hans aften, som inte heller är en officiell helgdag, men som firas på de flesta håll genom tända bål, barbecues, allsång, god mat och dryck. Denna sommarhögtid är lika inrotad i danskarna som midsommar är i svenskarna.

Grönland

Grönlands nationaldag, ”Ullortuneq”, firas den 21 juni i samband med sommarsolståndet. Grönland är en del av Danmark sedan 1953, men sedan 1979 råder så kallat “hjemmestyre”, som i princip innebär autonomi och självstyre. Nationaldagen firar man sedan 1983, till skillnad mot moderlandet som inte har någon nationaldag.

flash-blog