Festa med smärtstillande i kroppen

Smärtstillande finns i många olika former. Man kan ta tabletter, injektioner eller använda gel av olika slag. Det finns också lokalbedövande salva som inte är så stark. Vilket smärtstillande man bör ta varierar stort beroende på vilken typ av smärta man har. Om man till exempel har träningsvärk kan det vara klokt att använda en smärtstillande gel som verkar lokalt. Då behöver man inte låta resten av kroppen påverkas av tabletter. Om man har en sticka i fingret eller liknande som gör ont eller något annat mindre sår som besvärar kan man ta lite lokalbedövande salva på stället.

[IMAGE=chUyX9dfRUa8.jpg]

Vid migrän, tandvärk, feber och liknande kan man behöva lite starkare saker. Då är tabletter av olika slag det bästa alternativet. De finns med olika verksamma ämnen och om man lider av några sjukdomar eller tar andra mediciner kan det vara bra att rådgöra med sin läkare om vilka tabletter som är lämpliga att ta. Man bör också komma ihåg att fler tabletter inte ger bättre smärtlindring. Om man råkat ta för mycket smärtstillande bör man alltid ringa Giftinformationscentralen för att få råd om hur man ska gå till väga.

[IMAGE=dT0EdubWkUBk.jpg]

Tar man smärtstillande tabletter bör man överväga om det är klokt att gå på fest. Symtomen kan förvärras och dessutom kan man bli trött av läkemedlen.

Festa med kronisk smärta

Om man har kronisk eller långvarig smärta kan man så småningom lära sig att leva med den. Man vänjer sig helt enkelt vid att ha ont och kanske behöver man inte ta så mycket smärtstillande för sin smärta. Då och då kan dock vissa rörelser eller annat göra så att smärtan blir värre. Om det infaller just innan en fest kanske man inte har så stor lust att delta. I de allra flesta fall kan man dock festa även om man lider av någon form av kronisk smärta eller sjukdom. Artros är en sådan sjukdom. Det finns en hel del att läsa om artros på Artros.org och man får också flera bra tips på hur man kan lindra sina symtom.

Alkohol och smärtstillande

På fester förekommer det då och då alkohol i större eller mindre mängd. Om man tar smärtstillande tabletter gör man ofta klokt i att undvika alkohol oavsett vilken sort man tar. Smärtstillande kan påverka mage, tarmar och lever och i kombination med alkohol kan man ta allvarlig skada.

Måste man ha alkohol på festen?

Det finns inte några krav på att det ska finnas alkohol på en fest. Om det finns barn med på festen kan det vara klokt att dra ner lite på alkoholen. I Sverige får man inte köpa alkohol på Systembolaget innan man är minst 20 år gammal, och man får inte dricka alkohol på barer med mera innan man fyllt 18 år.

flash-blog