Muslimsk högtid
Ramadan är den muslimska fastan som avslutas med en stor fest som kallas Eid al-fitr. Själva fasteperioden ramadan infaller på olika tider under året, eftersom det islamska året följer månåret. Eid al-fitr kallas ofta bara “eid”, och betyder återkommande lycka och fest glädje.
Det persiska nyåret
Det persiska och även kurdiska nyåret kallas nouruz, och firas även av afghaner. Nouruz firas för att välkomna våren och infaller därmed i samband med vårdagjämningen i slutet av mars. Det är en fest som pågår under 13 dagar då man äter, dricker och tänder små eldar.
Halloween
Detta är ursprungligen en Irländsk tradition, som infaller i månadsskiftet oktober/november och som har anammats fullt ut av såväl svenskar som amerikaner med flera. Man klär ut sig, går ut på “trick or treat-rundor”, dekorerar pumpor och äter särskilda maträtter och mängder med godis.
Judarnas stora högtid
Inom judendomen världen över är det Jom Kippur, eller försoningsdagen, som räknas som den viktigaste högtiden. Jom Kippur (alt. Yom Kippur) firas under 10 dagar efter den judiska nyårsdagen. Högtiden infaller i september eller oktober och innebär att man fastar, ber böner och samlas för att få syndernas förlåtelse.
4:th of July och Sweet 16
I USA firar man sin nationaldag den fjärde juli och för amerikanarna är “4:th of July” lika stort som Halloween och jul. Den dagen går amerikanarna man ur huse för att ha barbecues och knytkalas tillsammans med familj, grannar och vänner, eller så packar man en rejäl picknickkorg och åker till en stor, allmän park där det skjuts fyrverkerier vid mörkrets inbrott.
USA och Kanada
En annan stor högtid som firas både i USA och Kanada är “Sweet 16” , det vill säga 16-årsdagen. Man kan jämföra det med 18-årsdagen här hemma med den stora skillnaden att det endast är flickornas 16-årsdag som firas med ett “Sweet 16-party”.
I samband med festen hålls en särskild ljusceremoni, då man symboliskt tänder just 16 ljus. Det första ljuset symboliserar flickans föräldrar, det andra eventuella syskon och det tredje till sjätte tänds för övriga familjemedlemmar. Resterande ljus tänds för vänner och eventuell pojkvän. Ibland tänds även ett sjuttonde ljus som ska symbolisera lycka och välgång i livet.
Fête nationale, Fête du Travail, Assomption m.m
I Frankrike har man som tradition att fira nationaldagen, som infaller den 14 juli, på ett riktigt storslaget sätt (på franska Fête nationale Française) Även 1 maj firas som internationell helgdag (på franska Fête du Travail) och den 8 maj firas årsdagen för andra världskrigets vapenstillestånd (på franska Victoire des Alliés sur l’Allemagne nazie).
Den 15 augusti firas Jungfru Marias himmelsfärd (på franska Assomption) och den 11 november firar man vapenstilleståndet från det första världskriget (på franska Armistice de la Première Guerre mondiale).