Utbildningar inom eventplanering

I Sverige brukar det kallas för kalas- eller festkoordinator, alternativt festfixare. Ord som kommer från engelskans “party planner”, som oftast arbetar med att planera och arrangera olika former av tillställningar. I USA är det vanligt att anlita en party eller wedding planner för lite större tillställningar och bröllop, något som börjar bli allt vanligare även i Sverige.

Särskilda inriktningar

Det är relativt vanligt att specialisera sig inom ett visst område, som till exempel barnkalas, “glamping” eller bröllop. Många som arbetar med event planning i Sverige driver eget företag, då branschen är relativt liten jämfört med exempelvis USA och England. Självklart kan man arbeta på ett större eventföretag som anordnar födelsedagskalas, möhippor, svensexor, företagsevent och så vidare, men först behöver man skaffa sig en lämplig utbildning.

Utbildningar och enstaka kurser

Bra förberedande utbildningar på gymnasienivå är exempelvis Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och Handel- och administration.

För den som gått ut gymnasiet och vill läsa på högskola finns det en tvåårig utbildning på högskolan i Borås, och för den som vill läsa till bröllopskoordinator finns bra grundutbildningar inom turism, hotell och hospitality management. Arbetet som eventkoordinator går ofta att läsa sig till inom yrkeshögskolan (YH), men också genom enstaka kurser som innefattar planering inom besöksnäringen i stort (ex. koordinator).

flash-blog