Fest, kalas, party – vad är skillnaden?

Vi är många som någon gång har blivit inbjudna till, alternativt bjudit in till, fest, kalas eller party. Egentligen handlar det om en och samma företeelse fast beskrivet med olika ord – nämligen att fira någonting eller något.

Vad som utmärker en fest

En fest hålls oftast på kvällstid, även om den kan börja på dagen eller eftermiddagen. Det kan till exempel röra sig om en bjudning som övergår i en fest. För det är ett av kännetecknen för fest – det är ett socialt evenemang som inte sällan pågår ända inpå småtimmarna.

Ett annat kännetecken är att en fest ofta föregås av en inbjudan, inte sällan i form av ett personligt inbjudningskort där datum, tid och plats står angivet. Ibland finns det anvisningar för klädsel, som till exempel kavaj eller valfri klädsel, och ofta finns det ett sista svarsdatum utskrivet. Det sistnämnda kallas för O.S.A i festsammanhang, och betyder “om svar anhålles”. På kortet kan det alltså stå “O.S.A senast den 10 maj” eller “O.S.A senast den 15 december”. Ibland står det också vem man ska lämna besked till (eller “OSA”, som i detta fall blir till ett verb).

Vad som utmärker ett kalas

Ett kalas hålls till skillnad mot en fest oftast på dagtid. Oftast rör det sig om en bjudning i samband med en födelsedag, ett barndop, en skolavslutning, ett studentfirande eller liknande. Det är också vanligt att ha kalas när någon ska gå i pension eller när ett företag fyller år eller firar en särskilt lyckad affär.

En sak som verkligen kännetecknar ett kalas är tårta. Det är starkt förknippat med kalas och är i princip obligatoriskt att bjuda på, åtminstone i Sverige. Ibland bjuds det enbart på kaffe eller saft och tårta, vilket är vanligt på ett barnkalas eller en skolavslutning. Andra gånger bjuds det på lättare mat och då tar tårtan plats som självklar efterrätt.

Precis som en fest föregås ett kalas oftast av en formell men ändå personlig inbjudan i form av ett inbjudningskort eller ett viralt kort. Det senare tillåter större frihet att visa vilka andra som blivit inbjudna, då det går att skicka en öppen inbjudan till flera stycken samtidigt via e-post eller sociala medier.

Vad som utmärker ett party

Ett party är ett mellanting mellan en fest och ett kalas. Vanliga typer av partyn är exempelvis mingel, release och poolparty, som är en form av bjudning där människor ifrån olika sammanhang möts och firar en specifik händelse eller en person. Det går bra att bjuda både privata vänner och affärsbekanta på ett party.

När det handlar om party för barn och unga rör det sig oftast om en privat tillställning hemma hos någon, alternativt ett skoldisko, ett poolparty eller liknande. Ett party liknar en fest, men partyn slutar oftast något tidigare. Det är också vanligt att servera enbart tilltugg, snacks och drinkar på ett party, medan det på en fest oftare är sittande middag med vin, öl och annan dryck.

flash-blog