Tema för privat fest

Att satsa på ett specifikt tema är ofta både enklare, roligare och stämningshöjande. Det viktiga är att gästerna ska känna sig bekväma och att det bör finnas valmöjligheter för den som inte vill eller kan klä sig/delta enligt valt tema.

Behöver inte omfatta klädseln

Temat behöver egentligen inte omfatta klädseln, det räcker att temat märks i dukningen, dekorationerna och/eller i maten. Har man hyrt in catering- och serveringspersonal kan de med fördel vara klädda enligt temat, och sedan kan man duka och dekorera med lämpliga detaljer för att förstärka temat. Även arrangören/arrangörerna kan vara klädda enligt temat även om gästerna inte är det.

Lägg krut på inbjudan

Ska man ha en temafest är det viktigt att satsa lite extra på inbjudan. Det finns inte mycket som slår en personlig, lite kryptiskt utformad inbjudan i form av ett vackert kuvert, en fin ask eller en partybag med någon form av “teaser” inuti.

Det man vill uppnå med sin inbjudan är att väcka nyfikenhet och att locka fram partyhumöret. I inbjudan måste temat vara tydligt presenterat, i synnerhet om gästerna förväntas delta genom viss klädsel och liknande. Det är samtidigt bra att inte lämna ut varenda detalj, utan att bevara mystiken och spänningen kring festen.

Detaljerna är dock viktiga att ha extra koll på för den som planerar en temafest, då det är detaljerna som kan vara avgörande för hur väl temat tas emot av gästerna. Är det Halloweentema är det fantastiskt att möta en spöklik och mystiskt utsmyckad entré som triggar igång fantasin och höjer partystämningen redan vid ankomsten. Är det midsommarfest vill man gärna möta den i entrén också, men då mer i form av svenska flaggor, midsommarblomster och en härligt somrig bål.

Dukningen och dekorationerna

Det finns ett enormt utbud av festprylar, dekorationer och maskeradkläder som underlättar när man vill skapa ett riktigt bra tema. Vill man förvandla ett helt rum, inklusive väggar, golv och tak, går det att använda väggkulisser, mattor, lampor, vimplar och annat som hjälper till att skapa en passande inramning. Använder man dessutom specifika dekorationer och smaker i dukningen, inredningen samt i mat och dryck förstärks känslan ytterligare.

Tips på teman

Casino Las Vegas: flärdfullt, lyxigt och smoking.

Glitter & glamour: glitter, guld och paljetter är bra ledord.

20-talstema: tänkt The Great Gatsby så är du hamn.

Hollywood Glam: tänk på att lämna förslag på film- och popstjärnor att klä ut sig till i inbjudan.

Hawaii Aloha: tropiskt, exotiskt, blommigt, varmt och härligt avslappnat.

Eurovision: flaggor, vimplar, fjädrar, guld, paljetter, hattar, naglar, fransar…

flash-blog