Förbered festen

Det där med att ordna en fest kan vara riktigt roligt. Men det finns en hel del att tänka på innan festen väl är igång. Man kan inte bara kasta ihop en stor fest på ett par minuter utan ju större festen är, desto längre tid tar det att planera. Man kan dock spara en hel del pengar på att ordna planeringen på egen hand. Att anlita en festfixare kostar flera tusen kronor men att ordna planeringen själv är gratis.

Meddela intresserade

Det allra första man bör göra är att kolla hur intresset för festen ser ut. Det är inte fel att skapa ett nyhetsbrev och skicka ut till dem som ska bjudas in, samt till personer som är delaktiga i planeringen. Skickar man ut nyheter med jämna mellanrum vet alla vad som behöver göras innan festen, och man får också någorlunda koll på vilka som kommer.

Ordna en lokal

När du planerar festen behöver du redan i ett tidigt skede se över var festen kan hållas. Om det inte finns ett hus eller en lokal att vara i kommer det inte att bli något av festen. Om någon har ett hus kanske man kan vara där, i annat fall behöver man hyra en lokal. I de flesta kommuner finns de festlokaler att hyra. Det kan vara idrottsföreningar som har dem, bostadsrättsföreningar eller liknande. Det finns ibland också kommunala lokaler. Hyran varierar och så gör också inredningen. När man lånar en lokal är det dock viktigt att man ser till att sköta sig. Man får inte störa personer som bor i närheten, och ibland finns det också restriktioner för alkoholservering.

Tema för festen

Det är inte fel att ha ett tema för festen. Kanske kan man ordna dukning, dekorationer och utklädnader efter temat? Kom bara ihåg att meddela alla gäster om temat. Förslag på teman är olika årtionden, skräck, filmer, musik och sport. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser.

Mat på festen

På en fest måste det finnas något att äta och dricka. Plockmat av olika slag är bra. När det gäller dryck kan det finnas alkohol, men det är inget krav. Finns alkohol bör det också finnas andra alternativ. Det är viktigt att det finns något för alla. Ta gärna en titt på vilka allergier som finns hos gästerna och skylta upp allergivänliga matalternativ så som glutenfritt, laktosfritt, innehåller nötter och så vidare för gästernas skull.

flash-blog